PÁD NEBUDE

tablicka
  • Ceny kakaa sa tento rok viac ako zdvojnásobili, a sú teraz drahšie ako mnohé kovy. Kontraktové ceny na kakaové bôby na september v New Yorku dosiahli šesťtýždňové maximum 10 308 dolárov za tonu, a uzavreli s nárastom 2,6 % na 10 110 dolárov za tonu.

    „Je to obrovský problém, Pobrežie Slonoviny a Ghana sú o 30 % pod minulým rokom, pokiaľ ide o veľkosť úrody. Nikto nevie ako nahradiť chýbajúce kakao, v blízkej dobe nebude dostatok bôbov na zásobovanie trhu,“ povedal obchodník.

    Zdroj pre agentúru Reuters uviedol, že Pobrežie Slonoviny pozastavilo nákup a export kakaa na jún, aby si udržalo dostatočné zásoby pre miestnych spracovateľov, ktorí nemajú dostatok bôbov na udržanie chodu svojich tovární.

Kedy zlacnie čokoláda?

Ako ceny kakaa naďalej stúpajú, kladieme si otázku, ktorá je na perách každého výrobcu čokolády.
Cenu kakaa by sme mohli opísať ako taký nekontrolovateľný vlak. Len čo sa zdá, že by priemysel začal situáciu ako tak zvládať – šuch šuch – a opäť je mimo kontroly.
Hoci ceny stúpajú od začiatku minulého roka, nedávno prudko vystrelili, a dosiahli ohromujúcich 10 760 dolárov (10 039 eur) za metrickú tonu.
Predpoveď, ako sa budú ceny vyvíjať v budúcnosti, je výzvou, dokonca aj pre odborníkov. Pochopiteľne, nikto nechce pripísať svoje meno k predpovedi, ktorá sa ukáže byť nepravdivá. Niektorí odborníci v odvetví nám však poskytli letmý pohľad do kryštáľovej gule.

Budú ceny kakaa naďalej rásť?

V čase písania tohto článku sa cena kakaa pohybuje okolo 10 000 eur za metrickú tonu.

Keď sme sa opýtali, či cena kakaa bude naďalej rásť, odborník na tropické komodity Steve Wateridge, ktorý vedie výskum v spoločnosti Mintec’s Tropical Research Services, nám povedal, že to bude závisieť od toho, ako dopyt a ponuka zareagujú na nedávne vyššie ceny.

„Reakcia by bola oveľa rýchlejšia, keby Pobrežie Slonoviny a Ghana rýchlejšie preniesli viac z celosvetovej ceny na svojich farmárov, a keby priemysel rýchlejšie preniesol vyššie ceny na spotrebiteľov.“ 

Spoločnosti dodávajúce suroviny sa váhali vyjadriť k predpovediam nákladov, ale spoločnosť Henley Bridge so sídlom vo Veľkej Británii – ktorá dodáva čokoládu a ďalšie ingrediencie pekárom, kuchárom, čokolatiérom a výrobcom zmrzliny – súhlasila, že nás nechá nahliadnuť do svojej kryštáľovej gule.

„Cena kakaa sa za posledné dva mesiace viac ako zdvojnásobila, na necelých 10 000 libier za tonu. To je v porovnaní s len niečo cez 2 000 libier za tonu, pred 12 mesiacmi – teda takmer päťnásobný nárast,“ vysvetlil obchodný riaditeľ Steve Calver.

clovek s kosikom

 

„Väčšina odborníkov by nepredpokladala nárasty na takúto úroveň, takže je veľmi ťažké predpovedať, ako vysoko by mohli ceny stúpať.“

 Boli vyjadrené obavy, že ceny kakaových bôbov by mohli ešte viac narásť, s príchodom platnosti Európskej regulácie proti odlesňovaniu (EUDR). Nový zákon vyžaduje dôkaz, že akékoľvek výrobky z kávy, palmového oleja, hovädzieho mäsa, gumy, sóje, dreva alebo kakaa nemali podiel na odlesňovaní.

Keď regulácia vstúpi do platnosti (od 30. decembra 2024), Európska komisia očakáva, že náklady na „vysoko rizikové“ produkty sa zvýšia v porovnaní s „nízko rizikovými“.
Ďalšou veľkou otázkou nie je, či ceny kakaa budú naďalej stúpať, ale kedy začnú klesať.
Steve Wateridge z Mintec verí, že ak sa dopyt výrazne oslabí, a produkcia rýchlo zareaguje na vyššie ceny, priemysel by mohol vidieť pokles cien v druhom štvrťroku, a určite v druhej polovici roku 2024. „Ak sa však základná situácia ešte viac zhorší, keď vstúpime do sezóny 2024/25, ceny pôjdu hore.“ 

Steve Calver zo spoločnosti Henley Bridge poznamenáva, že existujú náznaky, že trh by mohol mierne klesnúť ku koncu roka 2024 a začiatkom roka 2025, ale povedal, že je „veľmi nepravdepodobné“, že sa „v blízkej dobe“ vráti na úrovne zaznamenané pred 12 mesiacmi.
„Je pravdepodobnejšie, že pokles bude postupný, ako špekulanti postupne uvoľňujú svoje držby. Optimistickejšie predpovede o ďalšej úrode, ktorá sa zbiera od októbra do februára, by pomohli upokojiť trh.“
Dodávateľ kakaa Barry Callebaut neočakáva, že ceny kakaa budú naďalej rásť rovnakou mierou. Pri oznamovaní polročných výsledkov spoločnosti za rok 2023-24 CEO Peter Feld uviedol, že očakáva stabilizáciu cien niekde nižšie ako je dnes, ale vyššie ako pred šiestimi mesiacmi.

Poklesnú niekedy ceny kakaa na úroveň z roku 2023?

Či sa ceny kakaa niekedy vrátia na úrovne zo začiatku roku 2023, nie je zatiaľ známe, ale ak výrobcovia čokolády budú naďalej používať rovnaké množstvá kakaa a čokolády vo svojich receptúrach, je to nepravdepodobné. Mintecov odborník Wateridge na túto možnosť odpovedal priamo: „nie“. „Dva predchádzajúce výkyvy cien kakaa, porovnateľné v percentuálnom vyjadrení so súčasnou situáciou, nikdy nedosiahli úplný návrat na úrovne cien pred výkyvom, a je nereálne očakávať, že sa to tentoraz stane.“

Obchodný riaditeľ Henley Bridge si je menej istý, a priznáva, že v súčasnosti to je „veľmi ťažké povedať“. „Niektorí odborníci predpovedajú, že vysoké ceny kakaa sú tu na dlhú dobu a musíme si zvyknúť platiť oveľa viac za naše čokoládové produkty.

„Avšak, ak globálny dopyt klesne kvôli tomu, že výrobcovia používajú menej čokolády vo svojich produktoch alebo prechádzajú na viac nečokoládových výrobkov, môže byť možné dosiahnuť predchádzajúce úrovne cien.“

Mnoho faktorov ovplyvnilo nárast cien bôbov. Ale podľa odborníka na tropické komodity zo spoločnosti Mintec, je najdominantnejším faktorom dlhodobý štrukturálny pokles na Pobreží Slonoviny a Ghane v dôsledku kombinácie starnúceho stromového porastu a nižších výnosov zo stromov infikovaných vírusom opuchnutých kakaových strukov (CSSV). Tento vírus sa šíri hmyzom a vážne poškodzuje stromy.

Podľa Calvera zo spoločnosti Henley Bridge je najdominantnejším faktorom obava o zásoby kvôli veľkému deficitu bôbov, najmä z Pobrežia Slonoviny a Ghany, spôsobenému suchom v západnej Afrike.
„Ďalším dominantným faktorom je pokračujúci vplyv špekulantov na trhu, ktorí držia značné objemy dostupných zásob na predobjednávky na kakaové bôby.“ 

COCOA_2024-06-17_11-38-12