Nestále ceny a ich pád ?

bob v dazdi

Extrémne cenové výkyvy zaznamenané na trhoch s kakaovými bôbmi boli sprevádzané rastúcou nestálosťou, pričom sa hlásia správy o panickom nákupe na americkom trhu. ICCO (Medzinárodná organizácia pre kakao) uviedla vo svojom prehľade trhu s kakaom za apríl 2024: “Zatiaľ čo cenová nestálosť bola ďalej zosilnená zníženou likviditou trhu, najdôležitejším faktorom je veľká neistota ohľadom ďalšieho ročníka zberu. “Vzhľadom na absenciu spoľahlivých štatistík o pestovacích plochách, vekoch stromov, výnosoch, a stavu šírenia ochorení kakaových plodov (CSSVD) na Pobreží Slonoviny a v Ghane, je potrebné počkať na ukončenie predbežného sčítania úrody, ktoré sa očakávaja medzi koncom augusta a polovicou septembra. Aby sme mali prvý odhad predpokladaného trhového vyváženia, pre rok 2024-25.”

Údaje o mletí kakaových bôbov

„Niektorí analytici sa domnievajú, že nárast mletia bôbov v Severnej Amerike môže byť dôsledkom panického nákupu v čokoládovom priemysle, keď výrobcovia čokolády nakupujú čo môžu, kým nenastane nedostatok zásob,“ uviedla ICCO.

(Poznamka: spracovanim kakaových  bôbov zabezpečime možnost dlhodobejšieho uskladnenia ako v nepraženom a nepomletom stave)

„Tiež, vďaka stratégii forwardových kontraktov môžu byť výrobcovia v súčasnosti pokrytí a spracovanie nemusí v zvyšnej časti sezóny zaznamenať okamžitý významný pokles.“ Ceny kakaa prudko vzrástli druhý deň po sebe, pričom bôby v New Yorku dosiahli 3-týždňové maximum a v Londýne 2-týždňové maximum. Potvrdzujúc výhľad ICCO, uviedli, že nedostatočné dažde v západnej Afrike spôsobujú neistú situáciu pre produkciu kakaa v regióne a zvyšujú ceny. Investičný analytik Rich Asplund uviedol, že ceny kakaa zažili mimoriadny nárast na historické maximá 19. apríla kvôli obavám o zásoby.

„ Spracovatelia kakaa v globále platili na hotovostnom trhu viac, aby zabezpečili dodávky kvôli rastúcim obavám, že dodávatelia kakaa zo západnej Afriky by mohli nesplniť sľúbené dodávky. Bloomberg 11. apríla informoval, že Ghana Cocoa Board rokuje s hlavnými obchodníkmi s kakaom o odložení dodávky najmenej 150 000 MT až 250 000 MT kakaa na nasledujúcu sezónu, kvôli nedostatku bôbov. Ceny kakaa od začiatku roka prudko vzrástli, poháňané najhorším nedostatkom zásob za posledných 40 rokov.“

ICCO uviedla, že sa ceny očakávajú vysoké počas celej sezóny 2023-24, podporené súčasnými trhovými základmi.

„Skutočne, Conseil du Café-Cacao (CCC) oznámil, že očakáva medziročné zníženie veľkosti úrody v strede sezóny o 33 % z približne 400 000 ton na 600 000 ton.“

Asplund povedal, že toto je hlavný nepriaznivý faktor pre ceny kakaa. „Ďalším nepriaznivým faktorom pre kakao sú klesajúce zásoby, keďže zásoby kakaa monitorované ICE v prístavoch USA klesli v stredu na 3-ročné minimum 3 667 530 vriec.“

Tiež poukázal na to, že od uverejnenia 2-3/4 mesačného minima minulý pondelok, ceny kakaa prudko vzrástli po tom, čo Hightower Report varoval, že nedostatok hnojív a pesticídov u pestovateľov kakaa v západnej Afrike poškodí produkciu kakaa počas sezóny 2024-25.

„Nepriaznivé pestovateľské podmienky a choroby plodín na farmách v západnej Afrike počas uplynulého roka obmedzili produkciu kakaa, a poháňali parabolický nárast cien kakaa,“ povedal Asplund.

 

„Očakáva sa, že globálny deficit kakaa bude pokračovať aj v sezóne 2023-24, pretože súčasná produkcia nestačí na uspokojenie dopytu. Ceny kakaa tiež podporuje súčasný klimatický jav El Niño, po tom čo v roku 2016 spôsobil sucho, ktoré vyvolalo nárast cien kakaa na 12-ročné maximum.“ 

COCOA_2024-06-12_11-49-34